27.01.2017

Als je gewongen wordt om iets te kopen

“Mevrouw, mag ik u nog iets vragen?” Na afloop van de workshop over ontspullen schiet een lieve dame mij aan. In haar ogen lees ik wanhoop maar ook wilskracht. “Hoe kan ik voorkomen dat ik steeds weer nieuwe spullen koop? Ik neem al geen geld en pinpas mee maar dan toch laat ik het achteruitleggen om het vervolgens de volgende dag alsnog op te halen. Ik heb het helemaal niet nodig en ik wil het eigenlijk ook niet maar toch doe ik het…. Als mijn man er dan iets van zegt ben ik des te meer geneigd om het wel te kopen.”

Wat een dappere vrouw, dat ze zo open en eerlijk een voor haar zo groot probleem voor mij neerlegt. Het advies dat ik haar heb gegeven is om de dwang die ze voelt om iets te kopen te zien als iets wat sterker is dan haar gezond verstand. Ze kan zichzelf hierin oefenen door bewust tegen zichzelf te zeggen ; Ik luister niet meer naar deze stem die mij wil dwingen om iets te kopen. Ik ben sterker en ik ga dit overwinnen!

Iedere keer als het gelukt is om weerstand te bieden mag je jezelf belonen! Een kop koffie met iets lekkers, een avondje bioscoop, een etentje etc. Het geld dat je uitgespaard hebt aan de aankoop die je zou doen kun je nu uitgeven aan een beleving. Geen nieuwe spullen maar wel nieuwe ervaringen.

Heel veel succes voor iedereen die hier ook mee worstelt

It Oersicht - 12:39 @ Spullen, Uit de praktijk, Gedachten | Een opmerking toevoegen